شگفتی های دنیای زیر آب و معرفی انواع آبزیان

همونطور كه همه ميدونيم قزل آلا از ماهيان سردآبي هست، پس درجه حرارت آب كانال تكثير و پرورش قزل آلا بايد بين 7 تا 15 درجه سانتيگراد باشه. دماي آب نبايد نوسانات ناگهاني داشته باشه، چرا كه تغييرات ناگهاني فاكتورهاي اصلي آب مثل حرارت، اكسيژن و اسيديته اثرات خيلي مخربي بر تغذيه و رشد ماهيان داره و اگه با هم همراه باشند باعث مرگ و مير بيشتر ميشه.

از اصلي ترين خواص آب كارگاه، مواد معدني آن هست كه تحت تاثير درجه حرارت، ميزان بارندگي، شيب زمين، جوامع گياهي منطقه و مواد معدني درون سنگ ها و بستر زمين مي باشد .  اگه تبخير آب بالا باشه، مقدار مواد معدني افزايش پيدا ميكنه و برعكس اگه بارندگي زياد باشه مواد معدني كم ميشه و يا اصلا در آب ديده نميشه. آبي كه از نواحي آهكي عبور ميكنه از طرفي براي استخوان بندي ماهيان مفيد هست و از طرفي هم اسيديته آب رو متعادل ميكنه.

اگه كانال ما در منطقه اي باشه كه جريان آب زياد نيست و يا از آب چشمه استفاده ميكنيم يا آب كانال كمي گل آلود هست، پس مشكل كمبود اكسيژن رو حتما خواهيم داشت. راه حل اين مشكل هم هوادهي علمي و مناسب هست. انواع هواده ها براي كانال هاي قزل آلا طراحي شده اند كه ميشه به هواده هاي فواره اي، آبشاري، تيوبي و پمپي اشاره كرد.

اكسيژن محلول در آب يكي ديگه از فاكتورهاي تعيين كننده در پرورش قزل آلا هست. در آبهباي طبيعي، اكسيژن محلول آب، بين 4 تا 12 قسمت در ميليون (p.p.m) هست. اين مقدار در استخرهاي قزل آلا به خاطر تنفس ماهيان پايين تر هست و در 84 درصد كانال ها، بين 5 تا 9 پي پي ام هست. اگه مقدار اكسيژن محلول كمتر از 5 ميلي گرم در ليتر بشه، ناراحتي هاي تنفسي شروع ميشه و اگه كمتر از 3 پي پي ام بشه، در فصل گرما شاهد تلفات خواهيم بود. در حقيقت حداقل اكسيژن مورد نياز قزل آلا در كانال پرورشي، 5 ميلي گرم در ليتر و اپتيمم آن 7 ميلي گرم در ليتر هست. بهترين روش اندازه گيري اكسيژن محلول آب، روش وينكلر (Winkler) هست كه به دليل مفصل بودن اون ترجيح ميدم بحث رو خسته كننده نكنم و در يه پست ديگه بهش بپردازيم.

اسيديته يا پي اچ، فاكتور بعدي هست كه بايد مد نظر قرار داد. پي اچ آب بين 0 تا 14 درجه متغير هست كه هرچه از 7 به صفر نزديكتر بشيم خاصيت اسيدي آب بيشتر ميشه و هر چه از 7 به 14 نزديكتر بشيم خاصيت بازي آب افزايش پيدا ميكنه. بنابراين نقطه 7، نشان دهنده پي اچ خنثي هست. بهترين رنج اسيديته براي قزل آلا بين 7/6 تا 2/8 هست. البته اگه آب كمي قليايي باشه بهتر از اين هست كه كمي اسيدي باشه. براي اندازه گيري پي اچ آب دو روش داريم، روش الكترومتريك و روش رنگ سنجي (كالري متريك). روش اول دقت خيلي بالايي داره كه در اون بايستي از بعضي معرف هاي شيميايي استفاده كرد. ولي روش دوم ساده تر هست و فكر ميكنم همگي در دوران دبيرستان اين روش رو تجربه كرده باشيم و اون استفاده از كاغذ پي اچ سنج هست.

مسئله مهم بعدي، تهويه و بازچرخاني آب هست. هرچه تهويه استخرها و اكسيژن دهي آنها علمي تر باشه، منفعت آنها هم بيشتر ميشه. مثلا اگه ما 40 عدد كانال پرورشي داشته باشيم، اونها رو در 4 رديف قرار ميديم كه در هر رديف 10 عدد كانال وجود داره. قبل از اينكه آب وارد كانال اول بشه، اون رو از هواده عبور ميديم. اين باعث ميشه كه آب تا حداقل كانال پنجم، اكسيژن كافي داشته باشه. حالا بعد از اينكه آب از كانال پنجم خارج شد، يك هواده ديگه نصب ميكنيم و به اين ترتيب دوباره تا 5 كانال ديگه اكسيژن كافي داريم. كارگاه تكثير و پرورش قزل آلاي فيلمور (Filmor) در جنوب كاليفرنيا از اين روش استفاده كرده و هر كانال در هر سال حدود 7 تن ماهي توليد ميكنه !

با هوادهي آب، قسمت اعظم گازكربنيك خارج ميشه و اكسيژن گيري مناسبي انجام ميشه ولي هوادهي تاثير زيادي بر آمونيوم آب نداره و مسئله آمونيوم از خطرناكترين مسائل پرورش قزل آلا هست. بازسازي آب بايد طوري باشه كه علاوه بر دفع دي اكسيد كربن و تامين اكسيژن، ازت و آمونيوم مضر رو از آب بگيره تا حدي كه فقط لازم باشه 2 تا 10 درصد آب تازه رو وارد سيستم كرد. آمونيوم معظلي هست كه در اثر كاتابوليزم غذا در بدن ماهي بوجود مياد و مانع استفاده مجدد از آب ميشه. باكتري هاي نيتروزوموناس و نيتروكوكوس، آمونياك رو به اسيد نيترو تبديل ميكنند. اسيد نيتروبوسيله نيتروباكترها به اسيد نيتريك تبديل ميشه. بعد از اون اسيد نيتريك با تركيب با باز موجود در آب، ابتدا به نيتريت و سپس نيترات تبديل ميشه كه در بازچرخش آب، ماده اي بي ضرر هست.

به منظور كشت نيترو باكترها، ما نياز به بسترهاي فيلتري داريم. اين بسترها شامل 120 سانتيمتر تكه سنگ ريز و 30 سانتيمتر پوسته صدف تازه دريايي خرد شده هست. اين لايه صدفي، مواد جامد موجود در آب رو ميگيره و از اين مواد جامد بعنوان ماده غذايي براي رشد و نمو باكتري هاي تجزيه كننده آمونيوم استفاده ميكنه. وسعت اين فيلترها بر حسب مقدار آب ورودي مازاد هر واحد سطح اون محاسبه ميشه. يعني اينكه به ازاي هر 40 ليتر در دقيقه آب بازسازي، يك متر مربع بستر فيلتري لازم هست.

پرورش قزل آلا

فيلترها بايد حداقل هفته اي 2 بار تميز شوند. نحوه تميز كردن فيلترها به اين شكل هست كه ورودي آب به بستر فيلتري رو ميبنديم و آب فيلتر رو تا عمق 30 سانتيمتر تخليه ميكنيم. بعد يه هواده رو به مدت 1 تا 2 ساعت روشن ميكنيم و هوا رو به ميزان 450 ليتر در دقيق طوري از بالا به پايين به بستر فيلتري ميدميم كه لايه صدفي با لايه سنگي مخلوط نشه.  20 دقيقه آخر تميزسازي بايد شامل ريختن آب تميزبه درون فيلترها و خروج آب از لوله خروجي باشه تا فيلترها كاملا تميز شوند. نكته مهم اينكه اگه از دارو يا مواد شيميايي در كانال استفاده كرديم، نبايد اين آب وارد بسترهاي فيلتري بشه چون خيلي از مواد شيميايي موجب كشته شدن باكتري هاي تجزيه كننده آمونيوم ميشه.

كلمات كليدي : سردآبي - اسيديته - هواده - قسمت در ميليون - p.p.m - روش وينكلر - پي اچ - روش الكترومتريك - روش رنگ سنجي (كالري متريك) - آمونيوم - ازت - كاتابوليزم - نيتروزوموناس - نيتروكوكوس - نيتروباكتر - آمونياك - اسيد نيتريك - نيتريت - نيترات - بستر فيلتري

منبع : عمادی، حسین؛ ۱۳۸۳؛ تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا و آزاد؛ نشر آبزیان

+ نوشته شده     توسط مرتضی امامی | 

جذب متيونين در قزل آلاي رنگين كمان (Onchorhynchus mykiss رابطه آن با پديده آب مرواريد و متابوليسم متيونين


مطالعاتي در زمينه اثرات متيونين بر بينايي قزل آلاي رنگين كمان انجام شده است كه در آن به وعده غذايي قزل آلاها مقادير افزوده متيونين اضافه شده بود. اندازه گيري ها حاكي از اين است كه حداقل متيونين مورد نياز براي رشد نرمال تنها 76/0% كل رژيم غذايي و يا 9/1% پروتئين مورد نياز است.


قزل آلا


هرچند، ماهي به جذب مقدار بيشتري متيونين يعني 96/0% كل رژيم غذايي نياز دارد تا از آب مرواريد پيشگيري شود. جذب 36/0% سيستين ميزان نياز به متيونين را به 60/0% كاهش ميدهد. جذب بيشتر متيونين موجب انتقال سولفوري به همراه تائورين بيشتر كبد و پلاسما ميشود و روند دي كربوكسيلاسيون اورنيتين را فعال تر ميكند.


ترجمه شده از : منبع

+ نوشته شده     توسط مرتضی امامی | 
امر تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا، رایج ترین و غالبا سودمند ترین نوع پرورش آبزیان در سطح جهان هست و هر ساله مقالات فراوانی راجع به جنبه های مختلف تکثیر و پرورش قزل آلا در دنیا منتشر میشه. بعلاوه، این ماهی از ارزشمند ترین و لذیذ ترین ماهیان دنیا هست که بی شک میتوان قزل آلا رو یک حریف بی رقیب در زمینه ضاعقه جهانی برشمرد. بنابراین آشنایی با سیستم های تکثیر و پرورش قزل آلا، یک شریان حیاتی در زمینه آبزی پروری محسوب میشه و به نظر لازم میرسه که در وبلاگ ، توضیحاتی هرچند اجمالی رو برای عزیزان شیلاتی و علاقمندان به این ماهی بیان کنم :

                 

استخرهای پرورش آزادماهیان ( Salmonidae ) بطور کلی دو نوع هست :

 1) ـ حوضچه های گرد         2) ـ کانال های دراز

1) ـ حوضچه های گرد : آب در این حوضچه ها جریان ملایم جریان داره و بنابر این ماهی نیروی کمتری رو صرف مقابله با جریان آب میکنه که در نتیجه این، ضریب تبدیل غذایی بالاتر میره (غذای بیشتری به گوشت تبدیل میشه). علاوه بر این، حوضچه های گرد نسبت به کانال های پرورشی ، به آب کمتری نیاز دارن و چون مجرای خروجی آب در وسط حوضچه گرد قرار داره ، یک جریان دایره مانند در حوضچه بوجود میاد که خاصیت خودپالایی داره.

اما عیب این حوضچه ها در این هست که گندزدایی یا ضدعفونی کردن آب در اونها مشکل هست و علاوه بر این، نمیتونیم از خیلی از دستگاه های مکانیکی (مورد استفاده برای تغذیه و بارگیری ماهیان)، در حوضچه های گرد استفاده کنیم. این حوضچه ها با قطر 420 سانتیمتر و عمق 75 سانتیمتر میتونن به خوبی 180 کیلوگرم ماهی قزل آلا رو در دمای ۵/۱۵ درجه نگهداری کنن به شرطی که میزان جریان آب، 190 لیتر در دقیقه باشه.

2) ـ کانال های دراز :   این کانال ها به دو شکل طراحی میشن:

 (1) کانال های کف سیمانی     (2) کانال های کف خاکی

(۱) کانال های کف خاکی با طول 30 متر و عمق ۲/۱ متر با دیواره های شیب دار که باعث میشن عرض کانال از سطح به طرف عمق کم بشه، بطوری که پهنای کانال در سطح 9 متر و در کف 3 متر هست. این کانال ها رو به تعداد 4 تا 8 تایی توی یک ردیف قرار میدن. آب از انتهای یک کانال خارج میشه و وارد کانال بعدی میشه تا اینکه بالاخره از سیستم خارج میشه و یا اینکه تصفیه و هوادهی میشه و دوباره به سیستم بر میگرده.

این کانال ها به خاطر داشتن کف خاکی ، مثل نهرهای طبیعی بطور قابل توجهی قابلیت خودپالایی دارن و لازم نیست بطور مداوم اونها رو تمیز کنیم، چرا که انواع میکروارگانیسم ها مثل باکتری ها، قارچ ها، آلگ ها و انواع لارو حشرات در کف کانال زیست میکنن که تاثیر بسزایی در تبدیل مواد آلی سمی به مواد معدنی غیر سمی دارن. اما نقطه ضعف کانال های خاکی این هست که در کف کانال یا روی دیواره های کانال شاهد رویش گیاهان هستیم . همچنین تعمیر و مرمت این کانال ها هم بسیار خسته کننده و پر زحمت هست. در حال حاضر این کانال ها کلا بصورت سیمانی ساخته میشن که کانال کف سیمانی نام گرفته اند.

(۲) طول کانال کف سیمانی 30 متر، عرض اون 3 متر (چه در سطح و چه در کف) و عمق کانال 105 سانتیمتر هست که معمولا در ردیف های 6 تایی پشت سر هم قرار میگیرن. چون این کانال ها دیواره بدون شیب دارن، میتونیم از دستگاه های مکانیکی (برای غذادهی، بارگیری، رقم بندی و...) استفاده کنیم که این مسئله، یک مزیت ویژه محسوب میشه. در بیشتر نقاط دنیا برای پرورش قزل آلا از این نوع کانال ها استفاده میشه.

کانال های دراز به دلیل عمق کمی که دارن، به راحتی ضدعفونی میشن و مدیریت اونها نسبت به حوضچه های گرد آسون تر هست. اگه ما از 6 یا احیانا 10 کانال پشت سر هم استفاده کنیم، استفاده از هواده در میانه راه، یه امر ضروری هست. در ضمن، در انتهای هر کانال و روی دیواره اون، یک سری شیارهایی تعبیه شده که از این شیارها برای نصب انواع توری ها و صفحه ها برای کاربردهای متفاوت نصب میشه که انشاءالله بعدا راجع بهشون توضیح میدم.

منبع : عمادی، حسین؛ ۱۳۸۳؛ تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا و آزاد؛ نشر آبزیان

کلمات کلیدی : قزل آلا ـ استخر پرورش ـ آزاد ماهیان ـ Salmonidae ـ حوضچه گرد ـ کانال دراز ـ ضریب تبدیل غذایی ـ مجرای خروجی ـ خودپالایی ـ گندزدایی ـ دستگاه های مکانیکی ـ کانال های کف سیمانی ـ کانال های کف خاکی ـ تصفیه ـ هوادهی ـ میکروارگانیسم ها ـ باکتری ها ـ قارچ ها ـ لارو حشرات ـ مواد آلی ـ مواد معدنی ـ غذادهی ـ بارگیری ـ رقم بندی

+ نوشته شده     توسط مرتضی امامی | 
ماهی قزل آلا تقریبا مشهورترین و محبوب ترین ماهی آب شیرین هست . علاوه بر خود ماهی قزل آلا، انواع قزل آلاهای دیگری هم وجود دارن مثل قزل آلای رنگین کمان، قزل آلای دریاچه خزر و قزل آلای خال قرمز . در اینجا میخوام قزل آلای رنگین کمان رو معرفی کنم چون تکثیر و پرورش اون در دنیا بسیار رایج هست :

                               

مشخصات :

این ماهی دارای یک نوار پهن یه صورت رنگین کمان در هر طرف بدن می‌باشد. بر روی سر، بدن، پشت، باله چربی و باله دمی این ماهی لکه‌های تیره رنگ دیده می‌شوند. حداکثر طول آنها به ۷۰ سانتی‌متر و وزن بدن آنها به ۷ کیلوگرم میرسد.

زیست شناسی :

مشاهداتی که در مورد خصوصیات قزل‌آلای رنگین کمان و قزل‌آلای خال قرمز انجام گرفته است بیانگر این نکته میباشد که قزل‌آلای رنگین کمان، قزل آلای خال قرمز را از محل خویش دور میکند. به طور کلی میتوان چنین اظهار داشت که هرگونه، مناطق خاصی از رودخانه را انتخاب و تحت تسلط دارد. باید به این نکته نیز توجه داشت که قزل آلای رنگین کمان بر خلاف قزل آلای خال قرمز در مقابل تغییرات درجه حرارت آب و اکسیژن محلول در آب زیاد حساس نیست و نسبت به نوسانات مواد غذایی حساسیت نشان نمیدهد. دوره تخمریزی از ماه های آخر زمستان تا اواخر بهار و تعداد تخم ها بین ۵ - ۱ هزار عدد است. بچه این ماهیان تقریبا هنگامی که ۱۵ سانتی‌متر طول دارند دارای ۱۲ - ۱۱ عدد لکه های تیره رنگ بر روی بدن می باشند که یکی از مشخصات آنها است.

                

ارزش اقتصادی :

امروزه ماهی قزل آلای رنگین کمان به صورت ماهی شماره یک اکثر کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی در بیشتر نقاط جهان در آمده است. از خصوصیاتی که این ماهی را مورد توجه قرار داده ، سازش خوب آن با شرایط پرورش متراکم است. از طرف دیگر این ماهی در انتخاب غذا زیاد سخت گیر نیست و از سرعت رشد خوبی نیز برخوردار می باشد.

قزل آلای رنگین کمان جهت ماهیدار کردن آبهای داخلی که واجد شرایط لازم بوم شناختی (اکولوژی) آن هستند بسیار مناسب میباشد. با توجه به این مطالب ماهی قزل آلای رنگین کمان دارای ارزش اقتصادی فراوانی است.

راستی، اگه جایی دیدین یه نفر اشتباهی به ماهی قزل آلا گفت ماهی آزاد، زیاد سخت نگیرین چون تشخیص این دو تا از هم واقعا مشکله.

کلمات کلیدی : قزل آلای رنگین کمان ـ قزل آلای دریاچه خزر ـ قزل آلای خال قرمز ـ  باله چربی ـ باله دمی ـ  دوره تخمریزی ـ بوم شناختی ( اکولوژی ) ـ ماهی آزاد

 

+ نوشته شده     توسط مرتضی امامی | 
 
صفحه نخست
پست الکترونیک
آرشیو
درباره وبلاگ
تقديم به تمام شيلاتي ها و علاقمندان به شيلات و دنياي زير آب

نوشته های پیشین
آبان 1389
مرداد 1389
تیر 1389
خرداد 1389
اردیبهشت 1389
اسفند 1388
آذر 1388
آبان 1388
مهر 1388
شهریور 1388
مرداد 1388
شهریور 1387
خرداد 1387
بهمن 1386
شهریور 1386
مرداد 1386
تیر 1386
خرداد 1386
فروردین 1386
دی 1385
آبان 1385
شهریور 1385
اردیبهشت 1385
فروردین 1385
آرشیو موضوعی
اخبار شيلاتي
اطلاعات عمومي
بيوتكنولوژي
قزل آلا
ميگو
كپور
صدف
معرفي گونه
بيماري شناسي
آبزي پروري
پرورش كپور
پرورش قزل آلا
پرورش ميگو
آكواريوم
لینک های مرتبط
وبلاگ دنياي شيلات 3
وبلاگ دنياي شيلات 2
وبلاگ شیلات و ماهی
وبلاگ FISH & FISHERY
شیلات در FAO
نهنگها و دلفین ها
وبلاگ ساکنان دنیای زیر آبی
وبلاگ تکثیر و پرورش ماهیان اکواریومی
.::دانلود بازار...همه چی هست::.
afsoon irani
گالري عكس ELLE
وبلاگ مریمی، موزیک مریمی
مفید و آموزنده
وبلاگ زمین شناسی مصطفی سبوحی
تنها ترین تنها
فوتبال و ورزش ایران و عراق و جهان
فروشگاه اینترنتی رز
beloved
welcom
هفته نامه بين المللي آذر ايران
tak setareye eshgh
قاصدک
دانلود عکس و نرم افزارهای موبایل و کامپیوتر
دنیایی از غم
وبلاگ رسمي هواداران Manuela Arcuri
به نام تک ستاره عشق
وبلاگ شیلات 86
وبلاگ دست نوشته های سبز
وبلاگ وادی آتش
حب الحسین (سایتی جامع)
دلشكسته
ماوراي‌ پديده‌هاي‌ علمي‌ مكشوف
مهندسی فناوری اطلاعات پیام نور
صورتگر خیال
خط خطی های یک شپش
جهان آبزیانWORLD FISHERY
دانشجویان شیلات چابهار
روستاي سرسبز بزكويه
شعری برای باران
دانلود اهنگ
عشق غرور و دروغ
برگزیده
SHIRAZI
شیلات گرگان
شیلات دانشگاه آزاد اسلامی آبادان
انجمن علمی- دانشجویی شیلات دانشگاه تهران
شيلات، آبزي پروري، فرآوري
بيولوژي دريا
 

Morteza Emami's Profile
Morteza Emami's Facebook Profile
بيشتر با هم آشنا شویم